top

TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA

Do przygotowania bagietki z tatarem potrzebujesz:

250 g łososia

1 pęczek koperku

4 łyżki kaparów

1 cebula

sok z 1/2 cytryny

2 szczypty soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 bagietka

2 łyżki oliwy

1 awokado

1/2 pęczka liści kolendry

sok z 1/2 limonki

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 jajka

2 łyżki octu

Ten tatar z surowego łosia robi furorę wśród moich gości.

Ryba musi być wcześniej rozmrożona. Dodaję do niej pokrojony drobno koperek, kapary i cebulkę oraz wyciskam sok z cytryny. Przyprawiam solą, pieprzem i odstawiam na 10 min.

Na patelnię wlewam oliwę i tostuję na niej bagietkę na złoto z dwóch stron.

Obieram awokado awokado i kroję je w drobną kostkę. Dodaję posiekaną kolendrę, sok z limonki by awokado nie ściemniało oraz sól i pieprz.

Przygotowuję jajko w koszulce. Do garnka wlewam wodę i 2 łyżki octu. Robię w garnku wir łyżką i wlewam jajko do wody. Gotuję je 2 min.

Na talerzu układam grzankę. Na górę przekładam awokado oraz tatar. Na koniec wkładam jajko w koszulce.

EnglishPoland