top

POKE BOWL

Do  przygotowania pysznego i pożywnego japońskiego POKE BOWL potrzebujesz:

250 g łososia The Fish

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka sosu sriracha

1 łyżka oleju sezamowego

1 pęczek szczypiorku

sok z 1/2 limonki

50 g ryżu

1/2 szklanka mleka kokosowego

1/2 szklanki wody

1 awokado

sok z 1/2 cytryny

1/2 pęczka kolendry

1 łyżka marynowanego imbiru

1 granat

Pyszny, zdrowy i pożywny poke bowl z surowym łososiem sprawi się idealnie na każdy posłek w ciągu dnia.

Będziemy potrzebować łososia. Dodajemy do niego sos sojowy, sos sriracha, olej sezamowy, posiekany szczypiorek i sok z limonki. Odstawiamy rybę do zamarynowania do lodówki na 20 min.

W tym czasie gotujemy ryż w 1/2 szklance mleka koksowego i w 1/2 szklance wody aż ryż będzie gotowy

Obiegamy awokado i kroimy je w cienkie plasterki formując je w w kształt róży. Polewamy kwiat sokiem z cytryny, by mnie ściemniał.

Do miski wkładamy ryż, a na nim kwiat z awokado. Następnie dodajemy łososia, imbir marynowany, liście kolendry granatu.

Ekspresowy obiad lub lunch gotowy.

EnglishPoland