POKE BOWL

Do przygotowania pysznego i pożywnego japońskiego POKE BOWL potrzebujesz:
250 g łososia The Fish
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sriracha
1 łyżka oleju sezamowego
1 pęczek szczypiorku
sok z 1/2 limonki
50 g ryżu
1/2 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka marynowanego imbiru
1 granat
Pyszny, zdrowy i pożywny poke bowl z surowym łososiem sprawi się idealnie na każdy posłek w ciągu dnia.
Będziemy potrzebować łososia. Dodajemy do niego sos sojowy, sos sriracha, olej sezamowy, posiekany szczypiorek i sok z limonki. Odstawiamy rybę do zamarynowania do lodówki na 20 min.
W tym czasie gotujemy ryż w 1/2 szklance mleka koksowego i w 1/2 szklance wody aż ryż będzie gotowy
Obiegamy awokado i kroimy je w cienkie plasterki formując je w w kształt róży. Polewamy kwiat sokiem z cytryny, by mnie ściemniał.
Do miski wkładamy ryż, a na nim kwiat z awokado. Następnie dodajemy łososia, imbir marynowany, liście kolendry granatu.
Ekspresowy obiad lub lunch gotowy.