top

BURGER Z HUMMUSEM

2 burgery The Fish

2 bułki burgerowe

100 g hummusu

2 łyżeczki harrisy

4 plastry batata

2 plastry cebuli

Łyżeczka curry

1 ogórek zamarynowany w occie ryżowym

Świeża kolendra

 

Rozgrzej grill lub patelnie, burgery posmaruj olejem. Usmaż burgery po 2 minuty z każdej strony na mocnym ogniu. Dopraw do smaku. Bułki przekrój. Opiecz od wewnętrznej strony, jeśli chcesz. Na grillu lub patelni usmaż batat i cebulę z odrobiną oliwy. Dopraw solą i curry

Na bulkę nałóż hummus i harissę, następnie sałatę, burgera, batat, cebulę, marynowany ogórek i kolendrę. Przykryj wierzchem bułki. Podawaj z frytkami z batata, sałatami lub innym ulubionym dodatkiem.

 

Hummus:

500 g suchej ciecierzycy

5 g sody oczyszczonej

50 g tahini

4 duże ząbki czosnku

sok z jednej cytryny

sól / pieprz

Cieciorę namocz w ziemnej wodzie z sodą przez 8 – 12 godzin. Wymień wodę i ugotuj do miękkości. Odcedź pozostawiająć wodę. Przełóż cieciorę do blendera, dodaj czosnek, tahini, sok z cytryny sól i pieprz. Blenduj na idealnie gładką masę dodając wodę wg. potrzeb. Dopraw do smaku.

 

Pikle z ogórka:

1 zielony ogórek
100 ml octu ryżowego
50 ml wody
50 g cukru
½ łyżeczki ziaren pieprzu
½ łyżeczki ziaren kolendry
1 gwiazda anyżu
szczypta soli
Wszystkie składniki marynaty przełóż do rondla, zagotuj i wystudź. Ogórka obierz i pokrój. Przełóż do wystudzonej marynaty na kilka godzin lub całą noc.

EnglishPoland