top

BURGER Z SZPARAGAMI

2 burgery The Fish

2 bułki burgerowe
½ pęczka zielonych szparagów

4 plastry pomidora

2 jajka

kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej

około 100 ml sosu holenderskiego

sól / pieprz

olej do smażenia

 

Rozgrzej grill lub patelnie, burgery posmaruj olejem. Usmaż burgery po 2 minuty z każdej strony na mocnym ogniu. Dopraw do smaku. W międzyczasie na drugiej patelni usmaż szparagi po 30 sekund na jedną stronę, jeśli są grubsze, zwiększ czas smażenia. Szparagi powinny pozostać chrupkie i złociste. Zrób jajka sadzone. Bułki przekrój. Opiecz od wewnętrznej strony, jeśli chcesz. Na bulkę nałóż sos, następnie sałatę, burgera, szparagi, pomidora, jajko sadzone i sos. Przykryj wierzchem bułki. Podawaj z frytkami lub sałatami, lub innym ulubionym dodatkiem.

 

100 g masła klarowanego
2 żółtka
sok z połówki cytryny
½ posiekanej szalotki
1 łyżka octu winnego
4 łyżki wody
sól / biały pieprz

 

Sos holenderski:

Masło roztop. Szalotkę, ocet i wodę zagotuj z białym pieprzem i zredukuj o dwie trzecie. Przecedź przez sitko. Połącz w misce z żółtkami. Postaw na kąpieli wodnej i mieszaj. Gdy masa zacznie gęstnieć dodawaj masło cienką stróżką. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.

EnglishPoland