TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA

Do przygotowania bagietki z tatarem potrzebujesz:
250 g łososia
1 pęczek koperku
4 łyżki kaparów
1 cebula
sok z 1/2 cytryny
2 szczypty soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 bagietka
2 łyżki oliwy
1 awokado
1/2 pęczka liści kolendry
sok z 1/2 limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 jajka
2 łyżki octu
Ten tatar z surowego łosia robi furorę wśród moich gości.
Ryba musi być wcześniej rozmrożona. Dodaję do niej pokrojony drobno koperek, kapary i cebulkę oraz wyciskam sok z cytryny. Przyprawiam solą, pieprzem i odstawiam na 10 min.
Na patelnię wlewam oliwę i tostuję na niej bagietkę na złoto z dwóch stron.
Obieram awokado awokado i kroję je w drobną kostkę. Dodaję posiekaną kolendrę, sok z limonki by awokado nie ściemniało oraz sól i pieprz.
Przygotowuję jajko w koszulce. Do garnka wlewam wodę i 2 łyżki octu. Robię w garnku wir łyżką i wlewam jajko do wody. Gotuję je 2 min.
Na talerzu układam grzankę. Na górę przekładam awokado oraz tatar. Na koniec wkładam jajko w koszulce.